10:01 28.09.2017

Цікаві факти про гарбуз, які ви могли не знати

Цікаві факти про гарбуз, які ви могли не знати


Цей великий помаранчевий, налитий сонцем овоч раніше використовували не лише в їжу

Гарбузовим насінням лікували різні недуги, а гонорові дівчата відбирали найяскравіші овочі, які здалеку добре видно, щоб ними відваджувати старостів від нелюбих женихів.


1. Вирощувати гарбузи почали в Північній Америці ще близько 4-5 тисяч років тому.

2. Традицію робити ліхтарики з гарбузів привезли у США ірландці, які вирізали ліхтарики з брукви до щорічного свята Самайн. Але з часом вони виявили, що стінки гарбуза значно м’якші і вирізати їх простіше.

3. Гарбуз настільки невибагливий у догляді, що його можна вирощувати в будь-якій точці світу, крім Антарктики.

4. Гарбузові квіти можна їсти. Існує безліч рецептів фарширування гарбузових квітів та приготування їх у клярі.

5. Найменший гарбуз може важити менше кілограма, а найбільший сягати 250 кілограмів.

6. Індіанці колись смажили скибочки гарбуза на багатті, а зі смужок в’яленого гарбуза робили килимки.

7. Гарбузи низькокалорійні і багаті клітковиною. Якщо ви на дієті, то гарбуз — ідеальний продукт для вашого раціону, оскільки його м’якоть, до того ж, багата на вітаміни А і В, білок, залізо і калій.

8. Користь гарбуза для людини полягає у високому вмісті вітамів А і Е, які допомагають зберегти молодість. Тож достатньо регулярно вживати в їжу гарбуз, щоб уникнути передчасних ознак старіння.

9. М’якоть гарбуза прикладають для полегшення болю при опіках, а насіння використовують як протиглистний засіб. До речі, поживна цінність насіння гарбуза зростає з його старінням. В давнину вважали, що сік гарбуза — найкращий засіб від веснянок і укусів змії.

10. Крім традиційних помаранчевих, зелених і жовтих бувають сині та білі гарбузи.

11. Гарбуз — герой безлічі рекордів. Приміром, у США був випечений найбільший пиріг з гарбуза — діаметром 152 см. Випікався цей гігантський пиріг понад 6 годин.

12. Без гарбуза не обходився стародавній український звичай сватання. Якщо наречений не був любим та бажаним, йому вручали "гарбуз" і він, принижений і посоромлений, вирушав додому.

13. Цікавий факт, що гарбуз — чемпіон серед овочів за вмістом заліза, тому його сміливо можна вживати тим, хто страждає на анемію.

14. Наші предки використовували гарбузове насіння як приворотний засіб. До сьогодні відомо, що регулярне вживання гарбузової олії, вижатої з насіння, підтримує чоловічу силу та сексуальність.

15. Гарбуз — чудовий гарнір для страв зі свинини, баранини та іншого жирного м’яса, оскільки завдяки вітаміну Т допомагає засвоювати організму важку їжу.

16. Вагітним жінкам на замітку: гарбузове насіння в сирому, не смаженому, вигляді допомагає полегшити симптоми токсикозу.

17. В давнину гарбузовий сік вживали на ніч. Це заспокоювало після важкого трудового дня і діяло як природній снодійний засіб.

18. Гарбуз використовується не лише в кулінарії і медицині. Народні майстри виготовляють з нього посуд та різні інструменти.

Як приготувати кашу з гарбуза

Для гарбузової каші слід вибирати стиглий гарбуз зі щільною м’якоттю. Шкірку зрізати, насіння видалити і порізати м’якоть на шматочки. Найкраще розкриває свій смак печений гарбуз. Але не менш солодкий і ніжний смак має гарбуз, зварений у молоці. Крупу для гарбузової каші можна брати будь-яку, залежно від ваших уподобань. Та найбільш українською є гарбузова каша із пшоном.

Секрет ідеальної каші з гарбузом у тривалому приготуванні на мінімальному вогні — щоб не булькала, а лише мліла. І звісно ж, не шкодувати вершкового масла. А ще чудово поєднуються в гарбузовій каші різноманітні сушені ягоди та фрукти — чорниці, журавлина, курага, родзинки і навіть сушені яблучка.

До речі, кашу можна зварити в самому гарбузі: для цього слід відрізати верхівку, вийняти насіння, вишкребти серединку, покласти усі необхідні інгредієнти, накрити зрізаною верхівкою і готувати в духовці.

http://poradnyk.com.ua/cikavo_znaty/952-cikavi-fakty-pro-garbuz-yaki-vy-mogly-ne-znaty.html

Просмотров: 741
Адрес записи: 
Необходимо загрузить аватар
Выразите свою индивидуальность, загрузив уникальный аватар (картинка пользователя) или выбрав наиболее подходящий из предлагаемой галереи аватаров.
Правила
закрыть

Правила публикации комментариев

Публикуя комментарии, Вы несете ответственность согласно законодательству Украины.

Запрещается:
  • публиковать комментарии, которые пропагандируют деятельность, прямо запрещенную законодательством Украины;
  • оставлять комментарии, не относящиеся непосредственно к опубликованному материалу;
  • использовать в комментариях ненормативную лексику (мат);
  • оскорблять в комментариях других посетителей, людей и организации;
  • публиковать комментарии, носящие рекламный характер;
  • использовать при написании комментария транслит (запись украинских или русских слов латинскими символами), предложения, состоящие из эрративов (например, так называемый олбанский йазыгг);
  • публиковать комментарии, целиком состоящие из заглавных букв;
  • публиковать односложные комментарии (например, «+1»).

Редакторы оставляют за собой право удалять любые комментарии, не отвечающие указанным требованиям, а при регулярном или грубом пренебрежении Правилами – блокировать пользователю доступ к Порталу. Редакторы не комментируют свои действия и не обсуждают их с пользователями.

Вы не подписаны на комментарии к этому материалу. Оповещать
"Информация к размышлению", Історичні події, анекдоти, Антон Турчанович, АТО, Вірш, Вірші сучасних поетів, вітання, Василь Стус, Вечірній позитив, видатні люди, видатні українці, гумор, гумореска, Информация к размышлению, Календар, корисні поради, Кращі вірші великих поетів.Василь Симоненко, Кращі вірші великих поетів.Ліна Костенко, кутя, Михайло Вербицький, Михайло Жванецький, мовні забавеи, мовні забавки, Модне слівце, Новости КРЫМНАША, Олекса Булавицький, пам’ятник, переклад, пиріг, Посміввка, Посмішка, прикмети, різдво, Ранковий  позитив, Ранковий позитив, сало, Сергій Корольов, Сергій Параджанов, Слухаємо українське!, Тарас Шевченко, традиції і свята, українська кухня, Українська мова, украинская диаспора, укрвінська мова, цитата дня, цитати, ялинка, “Голодна кутя” або Другий Свят-вечір

Мне подарили

RSS Фея Пальцевеерова
Войти